Shalom! Ma intereseaza care sunt verdeturile amare pentru Pasti, sunetele de sofar la sarbatori (format mid?), sa intru in contact cu un evreu ultraortodox. Multumesc.

Verdeturile amare (in ebraica: maror) de pe platoul pentru Pesah (Paste) pot fi practic orice leguma cu gust usor amar. In mod traditional se foloseste hrean (cu toate ca acesta este mai mult iute decat amar) sau cotor de salata, care este usor amarui.

Sunetele shofar-ului (cornul de berbec) se numesc in ebraica: tekia, shevarim sau terua. Tekia este un sunet lung, asemanator unui vaiet. Shevarim sunt trei sunete de durata medie, asemanatoare bocetului. Iar Terua este o serie de noua sunete scurte si rapide, asemanatoare suspinelor. Din pacate, nu am aceste sunete inregistrate pentru a vi le putea oferi.

In ceea ce priveste ultima parte a intrebarii, nu stiu exact unde sa va indrum. Comunitati evreiesti ultra-ortodoxe (haredi) sau hasidice nu exista la ora actuala in Romania, ele putand fi intalnite de exemplu in Israel sau Statele Unite. Personal, eu ma consider un evreu care incearca sa respecte traditiile si legea mozaica si studiez la o institutie de invatamant rabinic ortodoxa. Daca va pot ajuta cu ceva din aceasta postura, o voi face cu cea mai mare placere…

Share This
Sari la conținut