Participarea unui neevreu (dar simpatizant al iudaismului) este o incalcare a cuvantului lui Dumnezeu sau a traditiei iudaice? Sticla de vin atinsa de un neevreu mai poate fi folosita la Kidush?

Participarea unui neevreu la serviciul religios sau la mesele de Shabat sau sarbatori este permisa si chiar indicata astazi, in spiritul tolerantei, intelegerii reciproce, respectului si dialogului inter-etnic si inter-religios. Desigur, un neevreu nu va putea participa in mod activ la ritual (adica nu va putea fi numarat intr-un minian, nu va putea fi chemat la Tora sau oficia serviciul religios), insa oricine este binevenit si bineprimit intotdeauna intr-o sinagoga.

In ceea ce priveste vinul, va pot spune ca majoritatea vinurilor kosher comercializate in zilele noastre sunt mevushal (pasteurizate), procedeu care din punct de vedere halahic (al legii mozaice) elimina orice interdictie de manipulare, chiar si de catre un neevreu.

Pentru a intelege insa interdictia in cazul vinurilor nepasteurizate, va pot spune ca in vechime, vinul, ca bautura rituala pentru iudaism si multe alte religii deopotriva, era utilizat in ritualuri pagane sau ritualuri apartinand altor culte, devenind in acest fel iain nesech (vin pentru libatii [pagane]) si devenind interzis consumului conform religiei mozaice. „Sfintirea vinurilor” practicata odinioara de catre alte culte la scara industriala, nu mai este practicata in zilele noastre, insa interdictia de a consuma vin neprodus conform regulilor mozaice sau care a fost manipulat dupa deschiderea sticlei de catre neevrei este si astazi in vigoare si de aceea se prefera vinurile mevushal (pasteurizate) care nu au aceasta problema.

Share This
Sari la conținut