Referitor la ziua cand se sarbatorea Pastele, ma refer la expresia ‘intre cele doua seri’ la ce se refera? La seara dintre terminarea zile de 13 Nisan si seara cu care incepe 14 Nisan? La seara cu care incepe 14 Nisan si seara cu care sfarseste 14 Nisan? La seara cu care sfarseste 14 Nisan si seara care incepe 15 Nisan?
Expresia „intre doua seri” (ebr: „bein ha’arbaim”) este relativ problematica. Ea nu se refera la doua seri propriu-zis, ci la dupa-amiaza zilei de 14 Nisan (atunci cand incepe Pesah-ul). In acest context, cuvantul „seara” este utilizat pentru a desemna doua momente ale ciclului zilnic solar. Primul moment este acela care incepe la amiaza (de fapt, aproximativ o jumatate de ora dupa-amiaza), cand soarele incepe sa coboare catre apus: aceasta este considerata prima „seara”. A doua „seara” incepe imediat dupa apusul real al soarelui, atunci cand discul solar s-a scufundat deja in spatele liniei orizontului si incepe sa cada intunericul. In consecinta, „intre doua seri” este dupa-amiaza zilei respective. Era momentul cand, in vechime, era sacrificat mielul pascal (Korban Pesah).
Desigur, modul de alcatuire a calendarului iudaic este mult mai complex, si nu este posibil, din pacate, sa fie cuprins in aceste randuri. Spre exemplu, chiar si „amiaza” nu este amiaza propriu-zisa (ora 12 la pranz), ci inceputul celei de-a sasea „ore relative” (o ora relativa este a 12-a parte din intervalul dintre rasaritul soarelui si apusul soarelui in ziua respectiva, si este mai lunga vara si mai scurta iarna).
Opinii recente