INTREBARE:
Revin cu o intrebare la care nu am primit un raspuns multumitor: De ce nu sunt trecute in Tora cele 3 carti ale macabeilor cand la Hanuca se sarbatoreste victoria acestora asupra seleucizilor?

RASPUNS:
Imi aduc aminte de intrebarea dvs. si de raspunsul pe care vi l-am oferit in trecut…

Ceea ce as putea adauga acum ar fi urmatoarele: canonul Bibliei Iudaice a fost oficial incheiat la Yavne, insa chiar si in perioada celui De-al Doilea Templu lucrari precum Cantarea Cantarilor, Eclesiastul sau Daniel s-au aflat in disputa privitor la includerea lor in canon. In final, aceste scrieri au fost incluse, insa nu acelasi lucru poate fi spus despre Cartile Macabeilor, Cartea lui Iehudit si alte lucrari.

Argumentele invocate pentru neincluderea acestor lucrari in Tanah sunt de obicei fie acela al gradului de sfintenie scazuta pe care lucrarile in cauza le au (ele fiind mai mult lucrari istorice si nicidecum lucrari de inspiratie divina sau avand un mesaj etic sau filosofic) si acela al momentului de timp cand evenimentele pe care le contin au fost consemnate in scris. In cazul Cartilor Macabeilor, evenimentele au avut loc dupa incheierea canonizarii si in consecinta aceste lucrari nu au mai fost incluse in Tanah. Apropo, o corectura este necesara in ceea ce priveste intrebarea dvs.: Aceste carti nu ar fi putut in nici un caz face parte din Tora, deoarece Tora reprezinta Pentateuhul (primele cinci carti ale Bibliei). Intrebarea dvs. se referea la neincluderea acestor carti in Tanah, denumirea ebraica pentru Biblie…

In ceea ce priveste legatura dintre sarbatoarea de Hanuca si Cartea Macabeilor, aceasta exista fara indoiala, insa acest lucru nu presupune automat includerea cartilor in canonul biblic iudaic. Exista de altfel si alte sarbatori in calendarul iudaic bazate pe evenimente istorice neincluse in Biblie. Doar cateva simple exemple: Iom Ha’Atzmaut (Ziua Independentei Israelului), Iom Ha’Shoa (Ziua Holocaustului), Iom Ierushlaim (Ziua Ierusalimului) sau Iom Ha’Zikaron (Ziua Comemorarii Soldatilor Cazuti in Razboaiele Israelului).

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut