Traim intr-o lume care vorbeste despre trecut si istorie sau despre viitor si sperante. In general, dupa ce asteptam cu nerabdare un eveniment, acesta trece si apoi raman amintiri. Astazi incepe un Nou An in calendarul iudaic. Un nou debut, o zi speciala in calendar, o zi in care ne gandim la anul care a trecut si la cel care urmeaza sa inceapa. Ne vom aduce aminte cu drag, peste cateva zile de dulceata mierii si a merelor, de urarile de Shana Tova si de reintalnirea cu prietenii la Templu.
Insa oare, in toata aceasta goana dinspre trecut spre viitor, prezentul mai are timp sa se intample? Ce facem astazi? La ce ne gandim acum?
Una dintre rugaciunile principale ale zilei de Rosh Hashana, rugaciune pe care o vom rosti sper cu totii maine, este rugaciunea „Ha’Yom” (in traducere: „Astazi!”) Si, inca de la ziua de Tisha Be’Av, in urma cu aproape doua luni, in fiecare Shabat, pericopele pe care le citim contin, fiecare dintre ele, cuvantul „ha’yom” (astazi).
In afara de Rosh Hashana, insemnand Capul Anului, sarbatoarea pe care o celebram astazi are si multe alte nume, toate continand cuvantul „yom” (zi): Yom HaDin (Ziua Judecatii), Yom HaZikaron (Ziua Aducerii Aminte), Yom Terua (Ziua Sunetului de Shofar). Insa numele poate cel mai putin cunoscut al Anului Nou Iudaic este Yom HaKese, un nume dificil de tradus. Cea mai fidela traducere, desi in continuare aproximativa, a acestui nume ar fi „Ziua Ascunsa” sau „Ziua Ascunderii”. Talmudul, in Tratatul Rosh Hashana (34a), identifica aceasta sarbatoare pe baza unui verset din Psalmi 81:4: „Tiku bahodesh shofar bakese leiom hagheinu” („Sunati din shofar la [inceputul] lunii, in Ziua Ascunderii, pentru sarbatoarea noastra”). „Ce este ascuns de Rosh Hashana?”, se intreaba Talmudul. Luna este ascunsa in aceasta zi!
Astazi, daca privim in sus, nu vom zari forma atat de familiara a lunii, forma care ne lumineaza noptile. Luna de pe cer, lumina, este ascunsa de Rosh Hashana.
Ce sa inseamne oare aceasta? De ce intr-o zi atat de solemna precum cea de astazi nu avem parte de lumina lunii? Un raspuns la aceasta intrebare poate fi gasit daca privim cu atentie la momentul in care ne aflam…
Sarbatoarea de Rosh Hashana cade intotdeauna toamna. Sunt zilele cand culorile din jurul nostru, in natura, palesc, cand vremea se schimba. Multe din lucrurile pe care le facem in aceste zile sunt legate de ideea acoperirii si a ascunderii. Ne ascundem de frig, de ploaie, de vant… Insa sarbatoarea de Rosh Hashana ne ofera un mesaj complet opus, facand ca denumirea de Yom HaKese (Ziua Ascunderii) sa fie aproape un eufemism: „La o parte cu toate acoperamantele!” Suntem in fata lui Dumnezeu, asa cum suntem in realitate, si – traditia ne spune – Dumnezeu priveste la toate si ne judeca.
Sa va spun o poveste… Un mar a crescut odata in umbra unui cedru. In fiecare noapte, marul privea in sus printre ramurile cedrului la stelele de pe cer si suspina: „De ce el are stele in ramuri si eu nu? Unde sunt stelele mele?”, se intreba el. Anii au trecut si marul nostru a inceput sa faca mere. Oamenii se adaposteau la umbra sa si se bucurau de merele dulci, insa marul era tot nemultumit. De fiecare data cand privea in sus, el suspina: alti copaci aveau stele in ramuri, numai el nu. Intr-o zi, o furtuna puternica a venit si merele au inceput sa cada unul cate unul de pe ramuri. Lovind pamantul cu putere, ele s-au despicat in doua, pe orizontala. Abia atunci copacul nostru s-a uitat cu atentie la locul unde fiecare fruct isi tinea semintele si a vazut acolo forma unei stele. In fiecare mar, chiar in miez, era deja cate o stea pe care o ravnise atat de mult!
De Rosh Hashana, ascunderea lunii si a luminii ne ofera tuturor posibilitatea de a privi cu atentie catre „miezul” nostru. Exista lumina acolo si nu numai pe cer… Lumina pe care o cautam exista in ceea ce suntem, ce simtim, ce gandim, in modul in care ne identificam si in ceea ce facem. Ha’Yom, ziua de astazi, este a noastra pentru a o crea! Este o zi in care daca vom privi cu atentie in constiinta noastra, vom descoperi trecutul si viitorul, insa mai ales vom descoperi prezentul. Vom descoperi toate acele oportunitati pe care le avem acum si aici, pentru a continua ceea ce am primit din trecut si a crea un viitor de care sa fim mandri.
In ce ma priveste personal, anul acesta, cu ajutorul lui Dumnezeu, ceea ce vreau este sa va ofer cunostinte, prietenie si o fata umana pentru tot ceea ce inseamna iudaism, cultura, traditie sau religie iudaica. Anul acesta vreau, ca rabin, sa ma apropii de toti cei care aveti placerea de a veni in mijlocul nostru, sa cream un dialog, un schimb de idei si de sentimente, sa invatam si sa simtim impreuna. Anul acesta vreau sa intelegem mai multe din ceea ce inseamna iudaism, ritual sinagogal, traditii si obiceiuri. Si vreau sa fiu deschis oricui care va dori sa stam de vorba, oricui care va dori sa primeasca sau sa ofere un sprijin, oricui voi putea fi de folos cu ceea ce stiu, ce am si ce pot darui.
Astazi, in prima zi a lui 5768, va invit sa intram cu totii in Anul Nou cu dorinta de a onora un trecut, de a trai un prezent si de a crea un viitor. Va invit sa cautam cu totii, pe cer si in sufletele noastre, acea lumina de care avem nevoie atat. Doresc tuturor, de Rosh Hashana, sa gaseasca, asemenea marului din povestea noastra, cate o stea in fiecare lucru pe care il ating.
Shana Tova U’Metuka! Un an bun si dulce tuturor!
Shanah Tovah U Metuka !
U metuka ce inseamna?
Înseamnă ”și dulce”.