INTREBARE:
Shalom! Care este etimologia cuvantului Enos si Enus. Este aceeasi cu Enosh si Enush? Si ce inseamna in ebraica?

RASPUNS:
Enosh (adesea „tradus” in romana prin Enos) este numele unuia dintre nepotii primului om, Adam. Numele lui apare pentru prima data in Geneza 4:25-26, cand genealogia sa ca descendent din Adam si Eva este stabilita: „Adam s-a impreunat din nou cu sotia sa; ea a nascut un fiu si i-a pus numele Shet (Set), caci, a spus ea, ‘Dumnezeu mi-a dat o alta samanta in locul lui Hevel (Abel), pe care l-a ucis Cain. Lui Shet (Set) i s-a nascut si lui un fiu si i-a pus numele Enosh (Enos). Atunci au inceput oamenii sa cheme Numele lui Dumnezeu.”

Traducerea cea mai frecvent intalnita pentru Enosh este „om”. Aceasta varianta este de altfel prezenta si in rugaciunea zilnica de Shemone Esre (Cele 18 Binecuvantari), in care se spune: „Ata honen la’adam da’at umelamed le’enosh bina” („Tu daruiesti omului cunoastere si il inzestrezi pe om cu pricepere”). Desigur, in aceasta rugaciune, jocul de cuvinte implicandu-l pe Adam si pe Enosh este evident.

Probabil ca Enush si Enus sunt alte variante de traducere (sau, mai bine spus, transliterare) ale numelui ebraic. Aceste variante se datoreaza faptului ca din textul original al Torei lipsesc vocalele, numele fiind scris acolo simplu alef-nun-vav-shin (sau alef-nun-vav-sin).

Share This
Sari la conținut