In vremea cand va veni Mashiah (timpurile mesianice) singura „scriere” de care se va tine cont, va fi : Meghilat Esther (sulurile lui Esther), restul se pare ca nu vor mai fi valabile! Daca nu am gresit undeva, as vrea sa stiu in ce consta o eventuala explicatie – de ce „Meghilat Ester”? Todah ve shavua tov!

Din pacate, nu am auzit pana acum de aceasta idee, asa ca nu va pot oferi prea multe date despre ea. Daca ar fi sa speculez, as spune ca Meghilat Ester (Povestea Esterei) este de fapt simbolul primirii si acceptarii de catre evrei a intregii Tore. In finalul povestii Esterei (una dintre foarte putinele scrieri biblice care nu contine nici macar o singura data Numele lui Dumnezeu), evreii primesc edictul lui Mordehai si al Esterei de a celebra sarbatoarea de Purim: „kimu ve’kiblu haiehudim aleihem ve’al zaram ve’al kol ha’nilvim aleihem” („evreii au acceptat si au luat asupra lor si asupra lor si asupra tuturor celor care se vor alipi de ei”).

O idee rabinica mentionata in tratatul talmudic Shabat 88a explica insa acest verset intr-o maniera diferita: „kimu ve’kiblu” („au acceptat si au luat asupra lor”) se refera de fapt la o a doua acceptare a poruncilor Torei, care a avut loc in zilele lui Ahashverosh, adica in perioada de timp la care face referire Povestea Esterei. Aceasta a doua acceptare a poruncilor Torei a fost de fapt o recunoastere a puterii si providentei divine si un angajament pe care evreii l-au luat de a respecta poruncile lui Dumnezeu.

In aceste conditii, speculatia pe care o fac este aceea ca o idee de tipul celei pe care o mentionati (anume aceea in care singura scriere din Biblie va fi Meghilat Ester) practic reafirma intreaga Tora si toate poruncile acesteia. Repet insa, este doar o speculatie…

Share This
Sari la conținut