Sunt student la Drept, anul III. Doresc sa studiez Dreptul antic al poporului Evreu. Sunt extraordinar de putine surse in limba romana. Puteti sa ma ajutati? Va multumesc!

Din pacate, informatii in limba romana despre dreptul iudaic nu abunda. Practic, legislatia antica iudaica nu a fost o legislatie civila, ci una religioasa, in care autoritatea Torei (primele cinci carti ale Bibliei) si interpretarile rabinice au fost supreme. Condificarea acestei legislatii, intr-o maniera deosebit de diferita insa de cartile moderne de legislatie, poate fi regasita in Talmud.

Singura lucrare in limba romana pe care v-o pot recomanda este publicata de catre Editura Hasefer, se numeste „Talmudul” si a fost redactata de A. Cohen. Nu este o lucrare exhaustiva in nici un caz, caci o astfel de lucrare nu exista decat in original, in limba arameica (o limba semitica inrudita cu ebraica) sau in traduceri in limbi de circulatie internationala. Dintre traduceri, cea mai populara este editata de fundatia americana Artscroll (www.artscroll.com) si are nu mai putin de 73 de volume format A4, fiecare continand cateva sute de pagini. Editia originala, in arameica, are nu mai putin de 2711 pagini fata-verso.

In orice caz, cred ca adresa cea mai buna pe care v-o pot indica este Editura Hasefer unde este posibil sa gasiti mai multe carti despre subiectul care va intereseaza. Adresa editurii este bd. I.C. Bratianu 35, et.2, ap.9, sector 3, 030173 Bucuresti, tel/fax 021-312.22.84. Va sfatuiesc sa ii contactati si sa incercati sa obtineti o lista de titluri sau sa solicitati chiar informatiile dorite si sa cereti o sugestie din partea lor.

Share This
Sari la conținut