INTREBARE:
Una din diferentele fundamentale de rit intre iudaism si alte religii priveste ingenunchierea. Cu toate acestea, de Yom Kipur este un moment cand si noi ingenunchiem. Care este semnificatia?

RASPUNS:
Intr-adevar, evreii nu ingenunchiaza de obicei in ritualul sinagogal. Exceptiile sunt Rosh Hashana si Iom Kipur, atunci cand rugaciunea „Aleinu le’shabeah le’Adon hakol” („A noastra este datoria de a preaslavi pe Stapanul tuturor”), de obicei recitata ca final al serviciului sinagogal, este inclusa in mijlocul rugaciunii de Shemone Esre (Cele optsprezece binecuvantari). Un verset din cadrul „Aleinu” spune urmatoarele: „ve’anahnu korim umishtahavim umodim lifnei Meleh malhei hamlahim, haKadosh baruh hu” („caci noi ingenunchiem si ne prosternam si multumim inaintea Regelui regilor, Sfantul, binecuvantat fie el”).

In vechime, ingenunchierea era practicata in fiecare zi de catre evrei, in cadrul ritualului Templului. De altfel, cuvantul ebraic „baruh” (binecuvantare) provine de la radacina lexicala „bet-resh-haf” care formeaza si cuvantul „bereh” (genunchi). Odata cu aparitia crestinismului si cu Distrugerea Templului din Ierusalim, ritualul iudaic s-a schimbat si a exclus ingenunchierea din cadrul rugaciunii zilnice, in special pentru a nu practica un obicei care devenise reprezentativ pentru o alta religie. De Rosh Hashana si Iom Kipur, cele doua Zile ale Judecatii in traditia iudaica, ritualul ingenunchierii este practicat si in sinagogi. Prin ingenunchierea in aceste zile, evreii isi exprima supunerea fata de Dumnezeu, incoronat ca Rege al Lumii, de Rosh Hashana si isi aduc aminte de ritualul de ispasire facut de Marele Preot in Templul din Ierusalim, de Iom Kipur.

Desigur, si alte zile ale anului sunt sfinte si totusi ritualul ingenunchierii nu a fost mentinut decat pentru Rosh Hashana si Iom Kipur. Cu toate ca am incercat sa gasesc o explicatie plauzibila pentru acest fenomen, nu am la momentul actual un raspuns satisfacator… Daca voi obtine mai multe informatii, voi reveni cu un raspuns mai detaliat.

Share This
Sari la conținut