Shema Israel, Hashem Elokeinu, Hashem ehad. (Asculta, Israel, Hashem este Dumnezeul nostru, Hashem este unic) – Deuteronom 6:4

Ree, anohi noten lifneihem haiom braha uklala. (Priveste, Eu pun inaintea voastra astazi binecuvantarea si blestemul.) – Deuteronom 11:26

Shema Israel. Asculta, Israel! Cuvinte pe care toti evreii din intreaga lume le recunosc. Cuvinte la rostirea carora ne acoperim ochii cu mana si ne concentram asupra auzului. Cuvinte care ne indeamna sa ne ascultam unul pe celalalt, pentru a putea intelege mesajul unitatii si unicitatii lui Dumnezeu.

Pericopa pe care am citit-o in Shabatul trecut (si al carei foarte scurt comentariu il redactez abia acum, cu scuzele de rigoare) se numeste insa Ree. La inceputul ei, Tora ne spune nu sa ascultam, asa cum o face in Shema si in multe alte ipostaze, ci ne spune sa privim, sa ne uitam cu luare aminte pentru ca Dumnezeu are un lucru foarte important sa ne arate.

Oare de ce in pericopa Ree Tora alege simtul vazului? Raspunsul la aceasta intrebare este unul deosebit de simplu: simtul vazului este cel mai puternic simt al omului, este simtul pe care il folosim cel mai des in contactul nostru cu lumea inconjuratoare. In plus, simtul vazului are un avantaj urias asupra tuturor celorlalte simturi, in aceea ca imaginile vizuale sunt cele care ne influenteaza cel mai mult si raman cu noi timp indelungat. Exista o diferenta majora intre un om care a auzit despre un accident de circulatie si unul care a fost martor ocular la un accident. Un tata caruia medicul ii spune la maternitate ca i s-a nascut un copil este de obicei mai putin „partas” la eveniment decat un tata care are ocazia sa fie in sala de nasteri cand se naste acest copil.

Dar oare ce are Tora atat de important sa ne arate? Versetul de debut al pericopei Ree este cheia acestui raspuns: ceea ce face Dumnezeu cu fiecare dintre noi este ca nu ne da binecuvantarea sau blestemul. Dumnezeu ne pune inainte binecuvantarea sau blestemul!

De multe ori, ni se pare in aceasta lume ca lucrurile pe care le intalnim sau ni se intampla sunt predestinate. Poate ca sunt unele lucruri care chiar sunt, pe care nu le putem schimba. Insa majoritatea sunt alegeri pe care le facem, cai pe care o apucam, decizii care ne influenteaza viata noastra si a celor din jur. In fiecare zi, Dumnezeu ne pune inainte binecuvantarea si blestemul si ne roaga, ne roaga frumos sa alegem calea binecuvantarii… Iar pentru a alege corect, Tora ne spune ca trebuie sa ne folosim de cele mai puternice simturi, sa vedem atunci cand trebuie sa vedem si sa auzim atunci cand trebuie sa auzim. Decizia de a (ne) face bine sau rau ne apartine in intregime!

Shabat Shalom!

Share This
Sari la conținut