INTREBARE:
Am intalnit traduceri diferite ale versetului din Exodul 4:24 in care se povesteste cum Sefora isi circumcide fiul. Care este traducerea corecta, direct din ebraica?

RASPUNS:
Versetele pe care le amintiti si care se gasesc de fapt in Exodul 4:24-26, sunt formulate in Tora astfel: „Vaiehi vadereh bamalon, vaifgheshehu Hashem vaivakesh hamito. Vatikah Tzipora tzor vatihrot et arlat bena vataga leraglav vatomer ‘Ki hatan-damim ata li’. Vairef mimenu, az amra ‘hatan damim lamulot’.” Traducerea cea mai apropiata de versiunea originala ar fi: „Si a fost pe drum, in locul de popas, cand Dumnezeu l-a intalnit si i-a cautat moartea (i-a cerut moartea). Si a luat Tzipora (Sefora) o piatra ascutita si a taiat preputul fiului sau si i l-a atins de picioare si a spus: ‘Caci tu ai cauzat sangerarea mirelui meu’. Si l-a lasat (i-a dat drumul) si ea a spus: ‘Varsarea de sange al mirelui a fost din cauza circumciziei’.”

Traducerea pe care am oferit-o se bazeaza pe textul Torei, dar si pe interpretarile facute de Rashi (Rav Shlomo ben Itzhak, 1040-1105) si de cele din lucrarea Gur Arie (comentariu la comentariul lui Rashi, realizat de Maharalul din Praga, 1526-1609). Urmarind aceste interpretari, se poate observa usor ca versetele schimba adesea subiectul frazelor (Tzipora sau Dumnezeu), precum si persoana cu care se vorbeste (fiul lui Moshe sau Dumnezeu). Astfel, elucidarea versetului este urmatoarea: Deoarece Moshe nu isi circumcisese fiul, pe Ghershom, Dumnezeu a trimis un inger care l-a prins pe Moshe intr-un asemenea fel, incat Tzipora a inteles ca numai circumcizia fara intarziere a baiatului l-ar fi putut salva pe Moshe. Asadar, ea a luat o piatra ascutita si a realizat circumcizia. Apoi a atins preputul taiat de picioarele lui Moshe, cu speranta ca dovada indeplinirii poruncii divine il va salva. S-a adresat apoi copilului, spunandu-i ca el este cauza pentru care lui Moshe (sotului ei) aproape i-a fost varsat sangele (a murit). Dumnezeu a renuntat la a-l mai omori pe Moshe, iar Tzipora si-a dat seama ca pericolul in care s-a aflat sotul ei a fost de fapt doar un semn, un indemn de a realiza fara intarziere circumcizia lui Ghershom.

Share This
Sari la conținut