INTREBARE:
Am vazut intr-o sinagoga in hol un mozaic infatisind steaua cu 6 colturi si oamenii mergind cu pantofii si cizmele pe el. Ce fel de respect fata de simbolul evreiesc este asta?

RASPUNS:
Steaua lui David (steaua cu sase colturi) nu este un obiect considerat sfant in iudaism si nu este nici macar obiect de cult. Istoria acestui obiect ca simbol iudaic este relativ neclara si practic acest simbol nu este prezent in Tanah, Talmud sau vreo alta sursa iudaica antica. Se pare ca steaua lui David ca simbol iudaic a inceput sa ia amploare abia prin Evul Mediu. In timpul Holocaustului, steaua galbena in sase colturi a fost obligatorie pentru evrei ca element distinctiv. In zilele noastre, Maghen David, steaua lui David, este intr-adevar un simbol iudaic recunoscut, fiind de altfel prezent pe emblema multor institutii evreiesti si pe drapelul Statului Israel.

Acestea fiind spuse, nu cred totusi sa existe nici o problema halahica in acest caz. Cred ca in cazul descris, steaua in sase colturi este utilizata in scop pur decorativ, fiind un motiv geometric simplu si estetic. Nu cred ca intentia arhitectului respectivei sinagogi a fost sa exprime lipsa de respect fata de acest simbol evreiesc.

In orice caz, cu toate ca mi se pare perfect permis ca enoriasii sa strabata holul sinagogii chiar daca in acest fel calca pe mozaicul cu maghen David, cred ca daca o persoana chiar simte ca aceasta actiune ar fi lipsita de respect, respectivul sau respectiva pot evita mozaicul, mergand pe margini (evident, daca acest lucru este posibil).

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut