Apreciez răspunsurile dumneavoastră și în același timp doresc să primesc și eu un răspuns la o întrebare care mă frământă. Dacă ziua de 14 Nisan cade într-o zi de Shabat când este ziua pregătirii pentru Pesah? Vă mulțumesc.

Vă mulțumesc pentru interesul manifestat și mă bucur că site-ul DvarTora vă este util. 🙂

Legat de întrebarea dvs: când ziua de 14 Nisan cade de Șabat (adică prima seară de Seder este la finalul Șabatului și prima zi de Pesah duminica), ritualul de Bedikat Hameț (căutarea hamețului) se face joi seara. Desigur, curățenia generală trebuie făcută anterior acestui ritual.

Complicația apare însă datorită faptului că de Șabat trebuie mâncate 3 mese, dintre care primele două (vineri seara și sâmbătă dimineață) cu pâine sau hala. Deoarece respectivul Șabat este Erev Pesah, masa de Șabat trebuie mâncată devreme, înainte de ora limită până la care mai este permis consumul de hameț (produse dospite). Și imediat după terminarea acelei mese, firimiturile de pâine trebuie distruse, de obicei prin aruncare în toaletă, deoarece arderea lor este interzisă de Șabat. Trebuie precizat totodată că pentru mesele din respectivul Șabat nu se poate folosi mața (azimă) în loc de pâine, acest lucru datorită unei alte interdicții, și anume aceea de a mânca mața în ajunul sărbătorii de Pesah.

Ca sumar:

  • curățenia de Pesah trebuie terminată până joi seara
  • joi seara, la lumina lumânării, se face căutarea hamețului
  • arderea hamețului se face vineri dimineața, păstrându-se însă două seturi de 2 halot (pâini) pentru mesele de Șabat
  • vineri seara se mănâncă prima masă de Șabat, cu pâine, iar firimiturile și resturile de hameț sunt aruncate în toaletă
  • sâmbătă dimineața se mănâncă a doua masă de Șabat, tot cu pâine, iar firimiturile și resturile de hameț sunt aruncate în toaletă
  • sâmbătă seara, după ieșirea Șabatului, se aprind lumânările de sărbătoare (de la o flacără preexistentă) și apoi se începe Sederul. Havdala se include în Kiduș (Kadeș).

Pentru mai multe detalii legate de sărbătoarea de Pesah, precum și un ghid pentru Bedikat Hameț, puteți consulta această pagină.

Share This