INTREBARE:
Cate pericope contine Tora si cum este stabilit momentul in care se citesc in Sinagoga?

RASPUNS:
Tora (primele cinci carti ale Bibliei) se prezinta, in varianta originala, drept suluri de pergament in limba ebraica, in care singurele delimitari sunt cele dintre carti (Geneza, Exodul, Leviticul, Numeri, Deuteronomul).

In urma intoarcerii evreilor din exilul babilonian, pentru mentinerea invataturilor Torei in constiinta si cunostintele poporului evreu, scribul Ezra, un lider al acelor vremuri, a instituit prin decret rabinic citirea Torei in locuri publice in zilele de iom sheni (luni), iom hamishi (joi) si Shabat (sambata). In acest scop, Tora a fost impartita in 54 de pericope.

Pericopele Torei sunt citite astazi in majoritatea sinagogilor din lume in fiecare Shabat al anului. Exista si pericope care se citesc cate doua, fie pentru ca au tematica similara (cum este de exemplu cazul pericopelor Vaiakhel si Pekudei), fie pentru a se recorela citirea Torei in Israel si Diaspora, fie pentru a se completa luna Adar II, care este adaugata la calendarul iudaic in cazul unui an bisect.

Un fragment de la inceputul pericopei din saptamana respectiva este citit de asemenea in zilele de luni si joi, la rugaciunea de dimineata.

Ciclul citirii Torei incepe cu sarbatoarea iudaica de Simhat Tora (Sarbatoarea Bucuriei Torei). In cadrul ritualului acestei sarbatori, se incheie lectura unui ciclu de Tora si apoi se reincepe cu prima pericopa, Bereishit.

In unele comunitati exista si metoda tri-anuala a citirii Torei, in care in fiecare Shabat se citeste doar un fragment (aproximativ o treime) din pericopa.

Share This
Sari la conținut