Cum se numesc zilele săptămânii și lunile anului în ebraică?
Zilele saptamanii nu au practic nume in ebraica. Ele sunt „numite”: iom rishon (prima zi – duminica), iom sheni (a doua zi – luni), iom shlishi (a treia zi – marti), iom revii (a patra zi – miercuri), iom hamishi (a cincea zi – joi), iom shishi (a sasea zi – vineri) si iom Shabat (ziua Shabatului – sambata).
Lunile anului nu au avut nici ele la origine nume, fiind desemnate ca hodesh rishon (luna intai), hodesh sheni (luna a doua) si asa mai departe. In perioada exilului babilonian, iudaismul a „imprumutat” nume babiloniene pentru lunile calendarului, acestea fiind cele consacrate in zilele noastre: Tishrei, Marheshvan, Kislev, Tevet, Shvat, Adar, Nisan, Iyar, Sivan, Tamuz, Av si Elul.
Mai multe informații despre calendarul iudaic: https://www.dvartora.ro/calendar-iudaic/
ce se intimpla cu comentariul la care n-am primit raspuns desi v-am multumit
Comentariul dvs. anterior nu are nicio legătură cu articolul în subsolul căruia a fost postat, motiv pentru care a fost șters.
Pe viitor, vă rog să folosiți spațiul de comentarii dedicate vizitatorilor numai așa cum a fost el conceput – mai multe informații în pagina Despre site. Totodată, vă recomand să folosiți funcția de căutare pe site (iconița cu lupa din meniul principal), înainte de a posta o întrebare, în special una pentru care există deja postat un răspuns detaliat.
Toate cele bune!
Bună, îmi puteți spune vă rog dacă sâmbăta din calendarul gregorian coincide cu sabatul biblic
Șabatul biblic corespunde cu perioada care începe vineri seara la apusul soarelui și se încheie sâmbătă seara la ivirea stelelor.
Vă mulțumesc, am înțeles, dar am văzut undeva în cartea Daniel zice că fiara (adică o împărăție) se va încumetă să schimbe vremurile și legea, acum eu puțin confuz oare dacă s-a încumetat și după cum sa și întâmplat că s-a atins de legea lui Dumnezeu și nu a ținut seama de Dumnezeu și a schimbat ziua de inkinare adevărată în una falsă adică din ziua a șaptea a pus ziua întâi acum eu sincer să fiu îmi doresc din toată inima să îl respect pe Dumnezeu așa cum voiește el nu cum vor oameni și sincer eu țin sabatul de vineri seara dela apus până sâmbătă seara la apus dar stau mereu cu teamă că nu cumva acei care au făcut calendarul gregorian (adică papa gregorie al treilea) să nu fi inversat cumva zilele în calendarul gregorian și sabatul care la lăsat Dumnezeu să fie de fapt în o altă zi și noi cei care ne dorim cu să îl respectam și să ne inkinam lui Dumnezeul creator să nu ne trezim de fapt că suntem împotriva lui Dumnezeu,,, vă rog și vă mulțumesc anticipat.
Sincer, mă îndoiesc că referința din Daniel are vreo legătură cu schimbarea calendarului…
Ce vă pot spune este că evreii țin Șabatul de vineri seara până sâmbătă seara. Calendarul gregorian a fost creat mult după și nu are nicio relevanță efectivă în stabilirea momentelor de începere a Șabatului sau sărbătorilor în calendarul iudaic.
„… stau mereu cu teamă … să nu fi inversat cumva zilele …”
–
Nu ştiu de zile … dar pe ore (percep că) s-a cam „sucit” socoteala începând cu noţiunea de „miezul nopţii” (Exod.11:4), de la care mulţi cred şi socotesc acum că le începe lor … ziua 🙂
În original (Geneza 1:5, 1:8, 1:13 …): „… Astfel, a fost o seara, si apoi a fost o dimineata …” (o zi).
Adică „o zi” = „o seară” + „o dimineaţă” (nu altfel).
În plus (trad. Cornilescu) mai există o zi de Sabat:
[Aceasta sa va fie o lege vesnica: in luna a saptea, in a zecea zi a lunii, sa va smeriti sufletele, sa nu faceti nicio lucrare, nici bastinasul, nici strainul care locuieste in mijlocul vostru. (Lev.16:29)
Aceasta sa fie pentru voi o zi de Sabat, o zi de odihna, in care sa va smeriti sufletele. Aceasta sa fie o lege vesnica. (Lev.16:31)]
Versetul din Leviticul se referă la ziua de Iom Kipur, Ziua Iertării Păcatelor, care cade pe 10 Tișrei în fiecare an.
Mulţumesc!
Care sunt corespondentele lunare cu cele actuale-in romania
Pentru a găsi corespondența pentru fiecare zi și lună, puteți consulta calendarul disponibil aici.