De ce Tora zice ca luna Nissan e cea dintai luna si noi stim ca noul an incepe cu Rosh Hashana?

Anul iudaic are in fapt patru „ani noi”. Primul este intr-adevar Rosh Hashana, care insa este mentionat in Tora ca Iom Hazikaron (Ziua Aducerii Aminte) sau Iom Zihron Terua (Ziua Amintirii Sunetului de Shofar) si este intr-adevar prima zi a lunii a saptea din calendarul iudaic. Celelate zile de an nou sunt 15 Shvat (Tu B’Shvat – Anul Nou al Pomilor), 1 Elul (Anul Nou al Zeciuielilor) si 1 Nisan (Anul Nou mentionat in Tora).

Luna Nisan este prima a calendarului in Tora, deoarece in aceasta luna s-a produs Exodul din Egipt si a avut loc practic formarea poporului evreu. Prima porunca adresata de Dumnezeu evreilor (chiar inainte de Exod si de Muntele Sinai!) a fost de altfel aceea de a incepe calendarul iudaic cu luna Nisan. In Exodul 12:2, Dumnezeu le spune evreilor urmatoarele: „Aceasta luna [Nisan] sa fie pentru voi inceputul lunilor, sa fie prima luna a anului pentru voi.” Toate lunile calendarului, in acceptiunea Torei, sunt calculate in relatie cu luna Nisan.

Rosh Hashana marcheaza ziua in care a fost creat primul om, Adam, la inceputurile Creatiei. Este practic, intr-un fel, ziua de debut a lumii asa cum o stim si, de aceea, evreii o celebreaza ca An Nou.

Share This
Sari la conținut