De ce Tora zice ca luna Nissan e cea dintai luna si noi stim ca noul an incepe cu Rosh Hashana?
Anul iudaic are in fapt patru „ani noi”. Primul este intr-adevar Rosh Hashana, care insa este mentionat in Tora ca Iom Hazikaron (Ziua Aducerii Aminte) sau Iom Zihron Terua (Ziua Amintirii Sunetului de Shofar) si este intr-adevar prima zi a lunii a saptea din calendarul iudaic. Celelate zile de an nou sunt 15 Shvat (Tu B’Shvat – Anul Nou al Pomilor), 1 Elul (Anul Nou al Zeciuielilor) si 1 Nisan (Anul Nou mentionat in Tora).
Luna Nisan este prima a calendarului in Tora, deoarece in aceasta luna s-a produs Exodul din Egipt si a avut loc practic formarea poporului evreu. Prima porunca adresata de Dumnezeu evreilor (chiar inainte de Exod si de Muntele Sinai!) a fost de altfel aceea de a incepe calendarul iudaic cu luna Nisan. In Exodul 12:2, Dumnezeu le spune evreilor urmatoarele: „Aceasta luna [Nisan] sa fie pentru voi inceputul lunilor, sa fie prima luna a anului pentru voi.” Toate lunile calendarului, in acceptiunea Torei, sunt calculate in relatie cu luna Nisan.
Rosh Hashana marcheaza ziua in care a fost creat primul om, Adam, la inceputurile Creatiei. Este practic, intr-un fel, ziua de debut a lumii asa cum o stim si, de aceea, evreii o celebreaza ca An Nou.
Buna ziua,
In acest articol afirmati ca : Rosh Hashana marcheaza ziua in care a fost creat primul om, Adam, la inceputurile Creatiei.
Pe ce va bazati spunand acest lucru? Ma intereseaza din puctul de vedere al Sfintelor Scripturi (Tanah).
Multumesc
Sursa principală a acestei tradiții este Talmudul (Tratatul Roș Hașana 10b-11a și 27a), precum și Midrașul.
Tot în Talmud (Sanhedrin 38b) există și o interpretare bazată pe versetul 4:32 din Deuteronom: ”[…] din ziua în care Dumnezeu l-a creat pe Adam pe pământ, de la un capăt al cerurilor la celălalt […]” Pornind de la acest verset, rabinii au interpretat că începutul (”capătul”) cerurilor coincinde cu începuturile primului om, Adam.
Există totodată și o interpretare legată de cuvântul ebraic בראשית (”bereșit” – ”la începutul [Creației]”), primul cuvânt al Torei. Permutând literele din acest cuvânt se poate obține א’ בתשרי (”alef beTișrei”), prima zi a lunii Tișrei în care cade Roș Hașana.