De ce un om este evreu daca cel putin mama lui este evreica? Atat timp cat alte personalitati, de exemplu Moise, si-a luat o sotie neevreica si i-a nascut copii evrei… 🙂

Inainte de primirea Torei, care este cea in care aceasta regula este stipulata (Deuteronom 7:3-4, conform explicatiilor Talmudului), religia se transmitea pe linie paterna. Astfel, copiii patriarhilor, precum si ai lui Moshe, care s-au nascut inainte ca Dumnezeu sa le dea Tora evreilor la Muntele Sinai, au fost evrei deoarece tatii lor erau evrei. Dupa primirea Torei insa, transmiterea religiei a incetat sa mai urmeze linia paterna, conformandu-se dupa religia mamei.

In plus, au existat destule perioade in istoria poporului evreu in care femeile evreice cadeau victime violurilor, uneori comise de neevrei. A existat chiar si celebrul jus primae noctis – dreptul primei nopti, in care orice mireasa virgina care se casatorea era obligata sa petreaca noaptea nuntii in compania suveranului (neevreu) si nu a sotului ei. In multe din aceste situatii, mai ales in cadrul violurilor, nu se stia cu exactitate cine este tatal copilului (in absenta metodelor moderne de determinare a paternitatii), insa se cunostea cu exactitate identitatea mamei… Desigur, acesta este un „simplu” motiv istoric, motivul principal fiind cel indicat in paragraful anterior, anume versetele Torei in Deuteronom.

Share This
Sari la conținut