Este alcoolul permis in religia iudaica? Dar carnea de porc?

Alcoolul este permis in religia mozaica, insa cu moderatie. De altfel, vinul este utilizat frecvent in ritual, la Kidush (o binecuvantare rostita de Shabat si sarbatori), la unele momente importante din viata unui evreu (circumcizie, nunta), si este considerata in general o bautura „sociala” (care fovorizeaza interactiunea umana). Tot despre vin, Talmudul spune ca „atunci cand intra vinul, iese adevarul”, probabil vorbind si despre abuzul de bautura…

De Purim (sarbatoare vesela celebrand salvarea evreilor din Imperiul Persan), traditia iudaica recomanda consumul de alcool, insa multe autoritati rabinice atrag atentia – in special persoanelor cu probleme deosebite in ceea ce priveste alcoolismul sau rezistenta la alcool – ca aceasta traditie sa fie indeplinita cu moderatie, pentru a nu conduce la fapte si comportamente neadecvate.

In ceea ce priveste carnea de porc, raspunsul este negativ: iudaismul nu permite evreilor sa manance porc. Mai multe despre acest subiect, puteti gasi aici

Share This
Sari la conținut