INTREBARE:
In Israelul antic in timpul lui Isus am citit adesea ca limba vorbita era aramaica! Ce limba a fost aceasta si de unde provenea? Cat de diferita era de ebraica?

RASPUNS:
Limba arameica este o limba semitica, inrudita cu ebraica. Ea a aparut, cel mai probabil, in Orientul Mijlociu si are o istorie de aproximativ 3000 de ani. In mare parte a istoriei evreilor, arameica a fost limba vorbita a poporului evreu, in timp ce ebraica a ramas limba Torei, a ritualului si a rugaciunii. In Biblie, numai doua carti sunt redactate (partial) in limba arameica: Daniel si Ezra. Cu toate acestea, Talmudurile (Bavli si Ierushalmi), reprezentand discutiile rabinice pe marginea Legii Orale (Mishna) sunt redactate complet in arameica. Doua dialecte distincte de arameica sunt prezente in Talmuduri, unul aparand in Talmudul Babilonian (Bavli), iar celalalt in Talmudul Palestinian (Ierushalmi).

Pentru mai multe informatii legate de arameica, va recomand si articolul in limba engleza, disponibil la adresa http://en.wikipedia.org/wiki/Arameic.

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut