INTREBARE:
Salut! Nu inteleg de ce a decazut regele Solomon, adica eu stiu versetul dar nu inteleg, cum poate sa-l renege pe Dumnezeu cineva care a fost atit de aproape de el? Cum e posibil? Sau eu nu inteleg ceva?

RASPUNS:
Versetul care vorbeste despre decaderea regelui Solomon este Regi I 11:4: „Si s-a intamplat, cand Solomon era batran, ca sotiile sale i-au abatut inima catre dumnezei straini si inima sa nu a fost intru totul pentru Domnul, Dumnezeul sau, cum fusese inima tatalui sau David.”

Cred ca versetul poate fi inteles in trei moduri: primul este prin intelegerea faptului ca orice om este in ultima instanta om si in consecinta supus greselii.

Al doilea mod are legatura cu faptul ca pentru orice om are un „calcai al lui Ahile”, o slabiciune. Pentru Solomon, sotiile sale au constituit aceasta slabiciune si intr-adevar faptul ca s-a inconjurat de sotii idolatre i-a adus in final decaderea. O noua dovada, daca mai era nevoie, ca anturajul conteaza…

Iar al treilea mod isi are radacinile in ideea sustinuta de iudaism ca oamenii drepti (tzadikim) sunt evaluati mai strict decat ceilalti in ochii lui Dumnezeu. Cu cat un om este mai „inalt in spiritualitate”, cu atat Dumnezeu este mai strict cu el. De aceea, chiar si o mica abatere din partea lui Solomon (care in fond ceruse intelepciune de la Dumnezeu si, daca ne gandim bine, nu a dat dovada de prea multa intelepciune in viata personala si de familie) a generat o reactie foarte puternica si o pedeapsa aspra din partea lui Dumnezeu.

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut