Nu inteleg de ce atitea profetii din vechiul testament vorbesc de venirea lui Isus (Isaia, David, Ieremia etc.) sau aceste carti nu sunt in traditia iudaica?

Cartile despre care vorbiti sunt incluse si in traditia iudaica. Tora (cartea de capatai a iudaismului) este intr-adevar alcatuita din primele cinci carti ale Bibliei (Geneza, Exodul, Leviticul, Numeri si Deuteronomul), insa traditia iudaica contine si Scrierile (Neviim) si Profetii (Ketuvim), adica practic aproape tot ceea ce este inclus in „Vechiul Testament” (exceptie facand numai cateva scrieri apocrife, cum ar fi Cartiel Macabeilor care desi sunt recunoscute de catre iudaism, nu sunt parte din Tanakh – Tora, Neviim si Ketuvim).

In ceea ce priveste pasajele din cartile lui Isaia (Ieshaiahu), Ieremia (Ieremiahu) si povestile despre David din Cartea Regilor (Melachim), acestea se refera la venirea lui Mesia, insa NU la venirea lui Isus. In nici una din aceste carti nu exista vreo mentiune clara a lui Isus (cu toate ca introducerea acestei mentiuni este incercata in mod repetat in traducerile crestine ale Bibliei), iar incercarile traditiei crestine de a crea o legatura intre profetiile Vechiului Testament si Isus nu au fost insusite niciodata de catre traditia iudaica.

Conform traditiei iudaice, paragrafele in cauza (spre exemplu capitolul 53 din Cartea Profetului Isaia), sunt interpretate de catre traditia iudaica intotdeauna ca vorbind despre Mesia in general sau despre poporul lui Israel. Practic, aceste texte sunt – sa le spun asa – suficient de „neutre” din punct de vedere a termenilor folositi incat sa permita multiple interpretari. Asa cum crestinii aleg sa citeasca in aceste texte referiri la venirea lui Isus, evreii aleg sa citeasca referiri la venirea lui Mesia in general, fara ca Isus sa fie considerat acest Mesia.

Pentru mai multe detalii legate de conceptul iudaic de Mesia, va recomand raspunsurile din aceasta categorie si, cu precadere, acest raspuns legat de modul in care este privit Isus in tradia iudaica.

Share This
Sari la conținut